Alle er gode til noget...

Portræt af Karina Lynge Andersen

For 31-årige Karina Lynge Andersen blev mødet med ”Mærk jobbet” og Flexfabrikken et vendepunkt. Hun blev med egne ord grebet, mens hun var ved at falde. I dag er hun landet et godt sted, hvor hun tror på sig selv.

Karina Lynge Andersen er en kvinde, der altid har været god til at tænke på andre og mindre god til at tænke på sig selv, og for tre og et halvt år siden var bægeret fuldt i forhold til, hvor meget mere hun kunne bære på sine skuldre. Det vidste hun bare ikke på daværende tidspunkt. Hun kløede på, satte sig selv til side og blev blandt andet ”mor” for sin søsters to børn, der på et splitsekund blev moderløse i en alder af bare 14 og 15 år.

Inden læsset væltede for Karina Lynge Andersen – og inden hun røg ud af dagpengesystemet – havde hun oplevet mere modvind på sin vej, end hun kunne klare. 10. klasse fik hun aldrig færdiggjort, fordi hendes far døde netop det år, hvor hun skulle forlade folkeskolen, og bare 11 måneder senere mistede hun også sin bedstefar.

Nu fulgte der så kort fortalt nogle år, hvor Karina Lynge Andersen kom i ulønnet praktik i en vuggestue. Hun tog en HF-eksamen og blev uddannet pædagog i 2013. Herefter bestred hun forskellige vikarjobs inden for sit fag, men for seks år siden blev hun ramt af en depression, der billedligt talt siden har trukket tænder ud.

Depressionen var dels født af et arbejdspres, dels af mange af de personlige og private ting, hun har sloges med gennem årene. De mange tab og den sorg og smerte, som tabene af først hendes far, senere hendes bedstefar og endelig hendes søster, har medført, har gjort, at Karina Lynge Andersen i dag er bange for at miste.

Og det påvirker hende til daglig.

For knap to år siden oplevede Karina Lynge Andersen så endnu et tab – denne gang tabet af et job, hun var glad for. På grund af for meget sygefravær blev hun afskediget som pædagog i en daginstitution, og da dagpengene blev taget fra hende, fordi hun ikke fik søgt tilstrækkeligt med jobs, kom hun på kontanthjælp i sommeren 2020.

Karina Lynge Andersen begyndte at tvivle på sig selv og sine evner, også selv om hun med egne ord var ”okay dygtig” i skolen. Til sidst anede hun ikke, hvad hun skulle stille op. Kunne hun overhovedet slå til? Det var et spørgsmål, hun tit stillede sig selv.

”Mærk jobbet” blev et vendepunkt

Men så skete der noget. Noget, der skulle blive et vendepunkt for den 31-årige kvinde.

I maj 2021 blev jeg kontaktet af min sagsbehandler, der spurgte mig, om jeg ville være med i ”Mærk jobbet”, fortæller Karina Lynge Andersen. Hun tilføjer, at hun i begyndelsen var noget skeptisk ved tanken. Hun var bange for endnu et nederlag, og at hun ikke ville kunne klare det, men det skulle vise sig, at alle hendes bange anelser og al hendes frygt var grundløs.

Efter tre måneders intro-kursus i Viborg Håndboldklubs lokaler blev Karina Lynge Andersen sammen med 14 andre kursister ”sluset ud”, og hun kom i første omgang i praktik i en virksomhed, hvor hun hen ad vejen - og efter at hun var begyndt at føle sig mere og mere tryg – fik flere og flere arbejdsopgaver og mere og mere ansvar. Konkret begyndte hun på lageret, og senere kom hun ud i forretningen, og i skrivende stund arbejder hun i et 13 ugers praktikforløb i en virksomhed, hvor hun arbejder tre timer om dagen. Og det fungerer godt. Faktisk fungerer det så godt, at Karina Lynge Andersen håber at blive godkendt til et flexjob, og at den virksomhed, hun er ansat i, eventuelt vil beholde hende, når praktikperioden er forbi, og hvis hun samtidig kan blive tildelt et flexjob.

- Via ”Mærk jobbet” har jeg fundet ud af, at jeg faktisk kan noget, siger Karina Lynge Andersen og tilføjer, at ”Mærk jobbet” har givet hende mod og en tro på, at hun faktisk også kan noget – og herunder også noget andet end at være pædagog.

Lys for enden af tunnelen

Karina Lynge Andersen understreger, at hun føler, hun via ”Mærk jobbet” er blevet grebet i et fald, og at hun på den gode måde er blevet ”fyldt op”.

Jeg har en følelse af, at hele teamet bag ”Mærk jobbet” kan hjælpe med det hele. Selv om de måske ikke i første omgang har et svar på alt, så kan de hjælpe en videre, smiler Karina Lynge Andersen. Hun kalder ”Mærk jobbet” et trygt sted at være og siger, at al hendes skepsis og alle hendes forbehold er pakket væk.

I dag føler jeg, at der er lys for enden af tunnelen,og det er rart ikke mindst når jeg tænker på alt det, jeg har været igennem, slutter Karina Lynge Andersen, inden hun siger farvel med et håndtryk, der fortæller mere end ord: Her er en kvinde, der har styrke og mod på livet – igen.

Skrevet for ”Mærk jobbet” og Flexfabrikken af: Lone Weinreich (moc.l1675597880iamg@1675597880hcier1675597880niewe1675597880nol1675597880)

Indtil for ikke så længe siden havde den 26-årige Andreas Jensen haft et lidt øvbøv-liv.

Han gennemførte ikke en uddannelse som maler, og han røg desuden ud i et længerevarende hashmisbrug. Andreas mistede forstanden, når han røg hash.

Endvidere er Andreas diagnosticeret med ADD, som er et neuropsykiatrisk handicap, han også får medicin imod.

Men så skete der ting og sager!

Andreas kom med i FlexFabrikkens projekt - "Mærk Jobbet".

"Jeg har været med i forskellige forløb om økonomi, hvordan man bruger penge på den rigtige måde samt forløb om jobsøgning og cv", fortæller Andreas.

Han er derudover blevet tilknyttet Service og Event under Horsens Kommune syv timer om ugen, samtidig med at han modtager uddannelseshjælp fra den sydøstjyske kommune.

Uddannelseshjælp er en ydelse for folk under 30 år uden uddannelse.

Andreas er glad for at være der. Sammen med seks-syv andre folk i samme situation som ham selv - altså med et skånebehov - er han en form for altmuligmand.

Arbejdsopgaverne er for eksempel græsslåning og flytteopgaver.

Ved indgangen til februar har han været hos Service og Event seks-syv gange.

Hver fredag er Andreas desuden med i "Jobcaféen" i et par timer. Hér kan man få hjælp til jobsøgning.

"Mærk Jobbet" har udvidet min horisont med hensyn til job. Efter at "Mærk Jobbet" blev koblet på min sag, er jeg ikke kritisk med hensyn til arbejde. Jeg synes da også selv, at jeg er kommet langt. Men folk skal også forstå min diagnose, at jeg for eksempel ikke er i stand til at møde ind klokken syv om morgenen. FlexFabrikken har været god til at forstå min diagnose", oplyser Andreas.

"FlexFabrikken har været god til at hjælpe med jobansøgninger og cv", tilføjer Andreas, som også gør opmærksom på, at han bruger sit netværk i form af nærmeste familie til at komme i beskæftigelse.

Andreas afslører, at han er åben over for det meste med hensyn til arbejde.

Han har ikke så meget for at lave mad, men en tjans som opvasker ville han ikke have noget imod.

Men der er stadig sket ting og sager!

For Andreas er nu kommet i praktik i to uger med ret gode chancer for at få job efter de 14 dage!

Så indtil videre er der grund til at råbe "Hip, hurra!" for "Mærk Jobbet" og Andreas.

Skrevet af Lars Hansen, journalist i forløb hos FlexFabrikken.

21-årige Thorbjørn Rietbergen Hass fra Nørre Broby i Faaborg-Midtfyns Kommune fik i sommer en mærkelig meddelelse!

Han havde netop afsluttet et sommerjob som altmuligmand på "Vandkanten" - en restaurant i Falsled på Sydfyn.

Thorbjørn blev efterfølgende af FlexFabrikken bedt om at møde på Ringe Station.

Og dét skulle blive starten på et forløb på 12 uger otte timer om ugen, som han har taget en masse gode erfaringer med fra.

"Det gjorde mig rigtigt forvirret. Jeg syntes, at Ringe Station var et mærkeligt sted at skulle mødes", husker Thorbjørn.

Men han blev klogere - på den positive måde. "Mærk Jobbet" var nemlig bedre, end han havde regnet med.

"Der var 12-15 folk i forløbet, som skulle være jobparate. Vi har fået bygget et sindssygt godt fællesskab op. Alle var jo i den samme situation, så det var nemmere at tale om tingene. Det var en fantastisk mulighed at få, vejlederne fra FlexFabrikken har været supergode, og jeg har haft stor glæde af 'Mærk Jobbet'", fortæller Thorbjørn.

Thorbjørn har ikke noget skånebehov/handicap. Han er skoletræt, og han ved endnu ikke, hvornår han igen sidder på skolebænken med bøgerne liggende slået op foran sig for at gøre gymnasiet færdigt.

Men med tiden kunne han godt tænke sig at komme på lærerseminariet eller læse historie på universitetet.

Thorbjørn fremhæver især det gode sammenhold, som "Mærk Jobbet" har givet kursisterne.

Nye kontakter er blevet knyttet. Snart skal hele flokken mødes igen og fortælle, hvordan det går.

Han oplyser også, at de andre på kurset har fået et boost. Blandt andet har én sendt 50 (!) ansøgninger på én dag og fået tilbudt fem job!

"Kurset har for eksempel også drejet sig om at skrive jobansøgninger og  'Radiostøjøvelser', som gik ud på, hvilke tanker der går gennem hovedet, så man har kontrol over sine tanker til en jobsamtale", forklarer Thorbjørn.

Siden kurset sluttede i midten af december, er Thorbjørn blevet godt kørende.

Nu er han én af to chauffører, som er tilknyttet et opholdssted for forsømte børn.

"Jeg synes, at 'Mærk Jobbet' skal fortsætte. Jeg håber, at andre med problemer med at komme ind på arbejdsmarkedet også kan få glæde af forløbet", understreger Thorbjørn.

For Thorbjørn og "Mærk Jobbet" kører det derudad!

Skrevet af Lars Hansen, journalist i forløb hos FlexFabrikken.

Tilbage i april måned i år lancerede Divisionsforeningen og alle klubberne i Bambusa Kvindeligaen i samarbejde med FlexFabrikken, Grundfos Foundation og en række lokale jobcentre et storstilet projekt kaldet "Mærkjobbet", som har til formål at hjælpe hundredvis af ledige unge ind på arbejdsmarkedet.

Projektet går i alt sin enkelthed ud på, at FlexFabrikken i samarbejde med de lokale jobcentre identificerer og gør de unge klar til at indtræde på arbejdsmarkedet. Håndboldklubberne byder de unge indenfor i fællesskabet og rækker ud til deres store erhvervsnetværk, hvorefter virksomhederne, optimalt set, i sidste ende ansætter.

For nyligt har vi, i Ajax København afsluttet vores første hold af unge kursister i Mærk Jobbet.

Og med rigtig, rigtig fin succes! 💪🏼

Kursisterne på vores første hold i projekt Mærk Jobbet er enten kommet i fast job, har startet virksomhedspraktik, eller er startet i praktikforløb med henblik på uddannelsesstart. 🤩

Vores samarbejde med både egne sponsorere og partner, medarbejder fra Mærk Jobbet, samt forskelligt involverede fra jobcentrene, har været med til at vi har afsluttet vores første hold, med en succesrate på 80%! 🤩👏🏼

Og det har kun kunne lade sig gøre, fordi rammerne omkring projektet har været for rigtigt fordelagtige, for alle de deltagende unge mennesker.

På billedet ses en af vores kursister efter et endt forløb, sammen med Ligakvindernes cheftræner, Rasmus Poulsen, der har været gennemgående figur fra Ajax København igennem hele forløbet, chefkonsulent fra Mærk Jobbet, Hanne Nyström, samt konsulent fra Socialt Udviklingscenter, Simon Haugegaard.

Tak til alle dem der har været med til at sparke projektet i gang på fornemmeste vis!

Vi glæder os til at tage imod nye hold i 2022! 🙏🏼💪🏼

Ajax København – Resultater med socialt ansvar!

Det lå bestemt ikke i kortene, at den 31-årige Mette skulle arbejde på et bryggeri.

Bryggeribranchen kan nemlig godt være temmelig rå!

Men efter syv mindre vellykkede år i detailbranchen, hvor ingen rigtig forstod Mettes kognitive handicap, trådte hun 1. december sidste år ind ad døren hos Baldersbrønde Bryggeri i Hedehusene.

Forløbet skulle vise sig at være en tidlig julegave - for begge parter.

Ansættelsesforholdet har nemlig ikke været det tynde øl.

Hanne Nyström fra FlexFabrikken var til et håndboldarrangement sammen med Mette, som spiller håndbold i sin fritid.

Hér stødte de på Nørrebro Bryghus' direktør.

"Og Mette startede på Baldersbrønde Bryggeri", fortæller Michael Rahbek, som er brygmester på bryggeriet, der brygger øllet for Nørrebro Bryghus.

Mette var på forløbet "Mærk Jobbet", som er for unge på kanten af arbejdsmarkedet.

Kort og godt om "Mærk jobbet"

  • Konceptet startede op i april 2021. Det går ud på, at FlexFabrikken i samarbejde med de lokale jobcentre identificerer og gør de unge klar til at indtræde på arbejdsmarkedet.
  • FlexFabrikken er initiativtager til projektet. Virksomheden har mange års erfaring med at få personer på kanten af arbejdsmarkedet i langsigtede jobs. I forløbet ”Mærk Jobbet” har FlexFabrikken et stærkt socialfagligt fokus på unge uden arbejde.
  • Grundfos Fonden er med i samarbejdet og bidrager bl.a. med følgeforskning på effekten af forløbene.
  • De 14 klubber i Bambusa Kvindeligaen i håndbold, blandt andre Viborg HK og Ajax København, bidrager til at skabe jobs via håndboldklubberns erhvervssponsorer. For eksempel har Viborg HK kontakt til 300-400 virksomheder.
  • Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek (V), som selv har været håndboldtræner i mange år, er ambassadør for Mærk Jobbet.
  • Ambitionen er, at over 600 unge i løbet af de næste tre år skal i arbejde. Det anslås, at det på årsplan vil sikre samfundet en besparelse på 20 millioner kroner.

På bryggeriet brygges både traditionelt øl, som for eksempel porter, og specialøl, som man har eksperimenteret med.

"Bryggeriets lagerforvalter var en rigtig god støtte, og han kunne hurtigt se, hvad der var mine kompetencer. Så jeg er rigtigt glad for at være her", fortæller Mette om livet i virksomheden på den københavnske vestegn.

"Jeg havde på intet tidspunkt fordomme omkring fleksjobbere. Tidligere har jeg arbejdet på en stor virksomhed som Rockwool, hvor jeg havde været vant til at tage praktikanter ind. Jeg kan godt lide at have med folk at gøre, der vil arbejde, frem for folk, der ikke gider. For dem er jeg også stødt på", oplyser Michael Rahbek.

"Mette har faste opgaver, og vi bygger hele tiden på", tilføjer brygmesteren.

Michael Rahbek har en solid ballast, da han engang har arbejdet 20 år i bryggeribranchen - på Carlsberg.

Mette er nu ansat i et fleksjob på 20 timer om ugen. Hun er en slags altmuligmand - selvom hun godt nok ikke er en mand…

Hun står for pallerne, man kender fra forretningerne, hjælper til på kontoret, gør lidt rent og tjekker køleskabet. Derudover har Mette også en social funktion.

Hun sørger for at alle samles til frokost omkring bordet i køkkenet hos bryggeriet, som beskæftiger 17 medarbejdere.

Mette bor i Baldersbrønde Bryggeris nabolag - i Taastrup. Så det er desuden nemt for hende at komme til og fra arbejde.

Michael Rahbek oplyser endvidere, at man på bryggeriet sætter stor pris på Mette på grund af hendes gode humør.

"Hun er altid glad og skaber liv omkring sig. Og så kan Mette se humor i ting", afslører han.

"Da Mette startede her fik hun lige en rundvisning. Undervejs sagde hun: 'Arbejder der slet ingen kvinder her. Fint! Jeg hader at arbejde sammen med kællinger', indskyder brygmesteren.

Mette er da også den ene af kun to kvinder i medarbejderstaben.

Michael Rahbek må dog dryppe lidt malurt i ølbægeret.

På grund af corona kører produktionen ikke for fulde omdrejninger.

Bryggeriets kunder er ikke mindst restauranterne i København, og de har haft lukket meget længe som følge af restriktionerne.

Men med hensyn til fleksjobbere er der liv og glade dage.

"Mærk Jobbet" og Mette har været guld(øl) værd for Baldersbrønde Bryggeri.

Skål på det!

Skrevet af Lars Hansen, journalist i forløb hos FlexFabrikken.

Karina har skrevet et brev på 3 sider til os.

Hun er gået fra en bekymring for hvad hun skulle bruge Mærk Jobbet til og over til hvad hun skal gøre, når det stopper.

Derfor har vi været meget opmærksomme på hvad vi kunne gøre for at skabe et godt efterværn for de unge. Uanfægtet om de får lønnede timer (som Karina) eller ikke er lykkedes med at komme i ansættelse eller uddannelse.

Det er jo ikke nogen hemmelighed at mange af de unge, har et snævert netværk og derfor et stort behov for at bevare relationen til de øvrige kursister.

Derfor giver det så god mening at de unge i Viborg har skabt SAMVÆRK, som er et netværk for unge i Viborg. Startet ud fra den oplevelse, som de unge har givet hinanden – dét at mødes med ligesindede og bare blive accepteret fra dag 1

Sport blev indirekte vejen ind på arbejdsmarkedet for Nicolaj

I og omkring Horsens er der ligesom i det øvrige Danmark mange langtidsledige unge, hvor hvem hverdagen ofte er præget af isolation og følelsen af ikke at høre til. Det er en stor belastning for hvert enkelt ungt menneske, og det er selvfølgelig også en belastning for kommunekassen.

Det har HH Elite sammen med Flexfabrikken tænkt sig at gøre noget ved, og projektet ´Mærk Jobbet´ er derfor i fuld gang med at blive rullet ud, og de første mærkbare resultater er allerede i hus.

Jansson El A/S er sponsor i HH Elite og deltog derfor også i det arrangement klubben afholdte forud for en ligakamp, og mens optaktssnakken til aftenens opgør var godt i gang, blev scenen indtaget af direktør for Flexfabrikken Henriette Højer, der fortalte om Mærk Jobbet. Hele tankegangen om at koble de unge til sponsorerne i klubben kunne Jansson EL A/S godt lide og meldte sig derfor som en mulig praktikplads.

"Jeg kan lide det meget handlingsorienterede i projektet, og jeg mener, at vi som virksomhed har et ansvar overfor vores unge mennesker, og jeg ved, at det kan gøre en forskel, hvis der er nogle, der tror på én og regner med én, og derfor ville jeg gerne give plads til en af de unge" fortæller Morten Falck fra Jansson, og den unge blev Nikolaj.

Nikolaj har været ledig siden 2020 og efter et 4-ugers praktikforløb, hvor Jansson EL fortæller, at Nikolaj både udviste mødestabilitet og vilje til at lære og yde, var det naturlige næste skridt at kontakte skolen, så Nikolaj kan starte grundforløbet med henblik på at blive uddannet elektriker. Praktikpladsen er allerede sikret efter grundforløbet, hvor Jansson EL står klar til at tage imod ham, og i øvrigt har plads og lyst til at give en anden langtidsledig samme mulighed.

HH Elite løfter et socialt ansvar

Hele grundideen i Mærk Jobbet tiltaler håndboldklubben meget og direktør for HH Elite Jørgen Møller fortæller:

"Mærk Jobbet betyder, at vi som sportsklub går skridtet videre og bruger vores position til at gøre en forskel for lokalsamfundet – vi er ikke "bare" leveringsdygtige i fede sportslige oplevelser, der samler samfundet – vi hjælper med at oprette forbindelser fra de unge til vores sponsorer og dermed potentielle arbejdspladser, så de unge går fra ledighed og ofte ensomhed til at blive en del af fællesskabet, der er på arbejdsmarkedet, og den kobling har vi ikke tænkt på før Mærk Jobbet projektet blev en del af klubben, og det at vi som klub på den måde kan bidrage til samfundet er enormt glædeligt"

I et brev til Flexfabrikken fortæller Mads:

"I august 2018 bliver jeg uddannet salgselev i JYSK uden en plan efterfølgende. Begyndte bare at sidde derhjemme og lave ingenting. Min motivation er ikke hjulpet af en depression, der først bliver diagnosticeret i foråret 2020 ved at min mor - i sit cancerforløb - hjælper mig med at få en tid hos lægen. Begynder på medicinsk forløb og ting begynder at blive bedre. Min mor dør så i september 2020, og jeg stopper med medicin, da motivationen for dette forsvandt sammen med min mor. Og så var det bare tilbage til ingenting og ingen motivation. Nu er jeg her på Mærk Jobbet, og jeg har ingen ide til hvad jeg skal forvente af det."

Vi arbejder med unge som Mads, som langsomt, men sikkert får det bedre. Lægen har ordineret medicin på ny, og det kan allerede nu opleves, hvordan Mads får mere og mere klarsyn. Historier som Mads' bekræfter, at gode ting tager tid, mens det samtidigt står klart, at der er tale om en opgave, som kun kan løses i fællesskab. Jobcentret alene har ikke en chance, så kære virksomhedsejer: åbn din dør, lyt til historierne og bliv belønnet med indsigt og gode medarbejdere #mærkjobbet

crossmenu